چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

وقتی پاکستان با اقتصاد ضعیف‌تر توانسته اسکادران J-۱۰ داشته باشد، چرا ایران با منابع نفتی و جمعیت بیشتر هنوز درگیر نگهداری از فانتوم‌های دهه ۶۰ است؟ شاید پاسخ این سؤال در عمق وابستگی ذهنی ایران به فناوری غرب و ناتوانی در ساخت یک ساختار مدرن هوایی نهفته باشد.

به گزارش تحریریه، رسانه خصوصی توتیاو (متعلق به شرکت فناوری بایت‌دنس چین) در تازه‌ترین تحلیل خود، تحولات نیروی هوایی ایران و تاثیر ورود جنگنده‌های جدید چینی را مورد بررسی قرار داده است.

نیروی هوایی پاکستان با استفاده از جنگنده‌های J-۱۰CE توانست شش فروند جنگنده هندی، از جمله جنگنده پیشرفته رافال را سرنگون کند. این اتفاق باعث شد که کشورهای خاورمیانه، از جمله ایران، اعتماد بسیار بالایی به تسلیحات نظامی چین پیدا کنند.

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

جنگنده‌ J-۱۰CE

با این حال، اکنون عصر هماهنگی و دفاع مشترک جامع فرا رسیده است؛ دیگر دوران نبرد صرفاً بین تک‌تک تجهیزات جنگی نیست. بنابراین اگر ایران قصد خرید جنگنده‌های J-۱۰ را دارد، لازم است سایر تجهیزات مکمل نیز برای هماهنگی عملیاتی به‌صورت همزمان تهیه شوند، از جمله: سامانه پدافند هوایی هونگ‌چی-۹ (HQ-۹)، سامانه‌های جنگ الکترونیک، لینک داده (Data Link)، موشک‌های هوا به ‌هوای دوربرد و دیگر سامانه‌های پشتیبانی.

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

سامانه پدافند هوایی HQ-۹

ایران و رؤیای توازن هوایی با آمریکا؛ راه‌حل چینی به نام J-۳۵A

در واقع، خرید جنگنده‌های J-۱۰ توسط ایران نمی‌تواند به‌طور کامل مشکل تقابل با نیروی هوایی اسرائیل یا ایالات متحده را حل کند. چرا که ایران باید با قدرتمندترین گروه جنگنده‌های نسل پنج جهان روبرو شود. اگر ایران واقعاً به دنبال برابری باشد، می‌توان گفت که صادرات جنگنده پنهان‌کار J-۳۵A (شِن‌یانگ جی-۳۵) از چین چندان دور از دسترس نیست. تنها کافی است برخی استانداردهای آن کاهش یابد؛ مثلاً پوشش رادارگریز آن همچنان از استانداردهای ۵ سال پیش استفاده کند، در این صورت امکان صادرات آن فراهم می‌شود.

در زمینه‌هایی مانند مهمات، فناوری ارتباطات، سامانه‌های رزمی، اجزای راداری و شبکه‌های داده، همگی می‌توانند از نسخه‌های ۵ سال قبل بهره‌مند شوند. امروز تجهیزات نظامی چین مانند خودروهای برقی هوشمند هستند: هر سه سال یک‌بار، یک نسل کاملاً جدید و متفاوت از آن‌ها عرضه می‌شود. بسیاری از این فناوری‌ها فعلاً برای صادرات در نظر گرفته نشده‌اند و در حالت ذخیره باقی مانده‌اند.

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

جنگنده پنهان‌کار J-۳۵A (شِن‌یانگ جی-۳۵)

نه جسارت حمله زمینی و نه ترس از دور دوم بمباران؛ آمریکا چه در سر دارد؟

در این دور از جنگ میان ایران از یک‌سو و آمریکا و اسرائیل از سوی دیگر، ایران به‌روشنی دید که ایالات متحده واقعاً توانایی فیزیکی برای نابودسازی توان هسته‌ای ایران را دارد. اسرائیل و آمریکا نه‌تنها از ظرفیت عملیاتی برخوردارند، بلکه اراده سیاسی و جسارت تصمیم‌گیری برای آغاز جنگ و اجرای ضربه پیش‌دستانه را نیز دارند.

با این حال، تنها دلیلی که ایالات متحده و ارتش اسرائیل هنوز وارد نبرد زمینی نشده‌اند، این است که توان پیروزی تضمینی در جنگ زمینی را ندارند. به عبارت دیگر، می‌توان گفت که آنها اکنون مشغول تدارک تجهیزات، مهمات و ارزیابی شرایط هستند. وضعیت فعلی نشان می‌دهد که حداقل در این مقطع زمانی، در نبرد زمینی شانس موفقیت ندارند. اما این به‌هیچ‌وجه به این معنا نیست که دور دوم حملات هوایی و بمباران‌ها صورت نخواهد گرفت.

نیروی هوایی اسرائیل و ارتش آمریکا تقریباً همه اهداف اصلی در موج اول حملات را بمباران کرده‌اند، و اکنون مرحله بعدی چیست؟ فقط هواپیما فرستادن و گشت‌زنی دیگر فایده‌ای ندارد. فاصله میان ایران و اسرائیل بیش از هزار کیلومتر است، و بدون استقرار نیروی زمینی، این نبرد به بن‌بست می‌رسد.

نکته تأسف‌بار این است که جدیدترین جنگنده نیروی هوایی ایران همچنان مدل قدیمی چِنگدو J-۷ است که بیش از ۳۰ سال در خدمت بوده است.

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

چِنگدو J-۷

حال سؤال اینجاست: آیا ایران واقعاً نمی‌تواند برای خرید این جنگنده‌ها ۱۰ میلیارد دلار تأمین کند؟

قیمت صادراتی هر جنگنده J-۱۰CE حدود ۵۰ میلیون دلار است. خرید ۴۰ فروند آن تنها ۲ میلیارد دلار هزینه دارد. اگر ایران واقعاً قصد خرید داشته باشد، آیا نمی‌تواند این مبلغ را تأمین کند؟

واقعیت این است که ایران سال‌هاست که به جنگنده‌های غربی دل بسته است. مثلاً در سال ۲۰۱۶، حسن روحانی، رئیس‌جمهور وقت ایران، پروژه خرید ۱۰۰ عدد ۱۵۰ فروند جنگنده J-۱۰ را متوقف کرد تا شاید بتواند جنگنده رافال فرانسوی را خریداری کند. اما اکنون، پس از ۹ سال، نه‌تنها حتی یک فروند J-۱۰ وارد ایران نشده، بلکه حتی یک جنگنده رافال هم نصیب ایران نشده است.

عملکرد واقعی جنگنده‌های غربی مهم نیست، آنچه اهمیت دارد این است که ایران به آن‌ها دل بسته و همواره گمان می‌کند که جنگنده‌های غربی برتر هستند.

ایران طی این سال‌ها همه برگ‌های برنده‌اش را روی موشک‌ها و پهپادها گذاشته است

اقتصاد ایران، چه از نظر تولید ناخالص داخلی (GDP) و چه از لحاظ درآمد سرانه، به‌مراتب بهتر از پاکستان است. اما سؤال اینجاست: چطور نیروی هوایی پاکستان توانست یک اسکادران جنگنده‌های J-۱۰CE تشکیل دهد، ولی ایران نتوانست؟

موضوع این نیست که نیروی هوایی ایران به چه نوع جنگنده‌ای علاقه دارد یا چه چیزی را ترجیح می‌دهد؛ مسأله اینجاست که نیروهای مسلح ایران نه بودجه کافی دارند، نه زمان لازم برای ایجاد یک سامانه عملیاتی هوایی یکپارچه که شامل هواپیمای آواکس (پیش‌هشدار)، جنگ الکترونیک، لینک داده و هماهنگی شبکه‌ای باشد.

اگر فقط تعدادی جنگنده تاکتیکی خریداری شود، بدون پشتیبانی از سیستم کامل نبرد هوایی، در نهایت باز هم در برابر نیروی هوایی آمریکا و اسرائیل با تمام ساختار نظامی‌شان، ایران به‌طور کامل له خواهد شد.

ایران در این سال‌ها، منابع خود را به سمت تجهیزاتی سوق داده که اثرگذاری سریع داشته باشند، مثل پهپادهای ساده و ارزان‌قیمت (که به شوخی موتور گازی یا موتورسیکلت‌های پرنده هم خوانده می‌شوند) و موشک‌های بالستیک.

البته اگر جنگنده J-۱۰ در یک ساختار کامل از حمایت راداری، داده‌ای و جنگ الکترونیک قرار گیرد، آن‌گاه حتی می‌تواند با F-۳۵ نیز مقابله کند.

چرا ایران از خرید گسترده جنگنده‌های نسل چهارم عقب‌نشینی کرده است؟

اما واقعیت این است که ایران همیشه معتقد بوده نیروی هوایی‌اش قادر به مقابله با ساختار کامل نیروی هوایی آمریکا و اسرائیل نیست. اگر ایران بخواهد J-۱۰ بخرد، باید هواپیماهای آواکس چینی، تجهیزات جنگ الکترونیک، سامانه‌های پشتیبانی داده‌ای و ... را هم بخرد. همچنین، تعداد هواپیماها هم باید زیاد باشد. همه این موارد یعنی سرمایه‌گذاری سنگین. اما ایران نمی‌خواهد چنین هزینه‌ای بپردازد.

افزون بر این، فاصله ایران و اسرائیل بسیار زیاد است و J-۱۰ اصلاً برد پروازی لازم برای رسیدن به اسرائیل را ندارد. از نظر ایران، هزینه‌فایده چنین خریدی پایین است. بنابراین ترجیح می‌دهد منابع محدود خود را به جای خرید جنگنده، صرف توسعه موشک و پهپاد کند.

از سوی دیگر، نیروی هوایی ایران هنوز هم به جنگنده‌های قدیمی دهه ۶۰ میلادی مانند F-۴، F-۵ و F-۱۴ دل بسته است. این وابستگی به فناوری‌های آمریکایی تا جایی پیش رفته که ایرانی‌ها نوعی شیفتگی افراطی به تکنولوژی ایالات متحده دارند.

حتی امروز، بسیاری از ایرانی‌ها گمان می‌کنند جنگنده‌های چینی یا روسی از نظر فنی و عملکردی پایین‌تر از جنگنده‌های آمریکایی هستند. تا آن‌جا که برخی واقعاً باور دارند F-۱۴ هنوز می‌تواند با جنگنده‌های نسل چهارم چین یا روسیه رقابت کند. حتی تصور تقابل F-۱۴ با سوخو-۵۷ که برای همه یک شوخی به‌نظر می‌رسد، ممکن است از نظر بعضی ایرانی‌ها کاملاً جدی باشد!

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

F-۱۴

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

سوخو-۵۷، جنگنده چندمنظوره نسل پنجم ساخت روسیه

برتری بلامنازع چین در آسمان آسیا؛ پیامی برای تهران؟

در سال ۲۰۲۴، نیروی هوایی ایران برای نخستین‌بار پس از دهه‌ها، یک هواپیمای جدید دریافت کرد: هواپیمای آموزشی یاک-۱۳۰.

این اتفاق در حالی رخ داد که جهان درگیر رقابت‌های هوایی با جنگنده‌های نسل چهارم پیشرفته و نسل پنجم است، اما ایران در حوزه نیروی هوایی عملاً در جای خود متوقف مانده است.

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

یاک ۱۳۰ ایران؛ پیشرفته‌ترین جنگنده آموزشی نیروی هوایی

فرماندهان نظامی ایران به‌خوبی آگاه‌اند که مدرن‌ترین نمونه از جنگ هوایی در قرن بیست‌ویکم، نبرد سال ۲۰۱۹ میان هند و پاکستان بود؛ جایی که دو طرف با جنگنده‌های نسل ۴.۵ و توان تقریباً برابر، وارد درگیری مستقیم شدند. اما در چنین سطحی از نبرد، ایران چه در اختیار دارد؟ واقعیت این است که چیزی جز نام "نیروی هوایی" باقی نمانده؛ چراکه ساختار عملیاتی مدرن و مؤثر در این نیرو تقریباً وجود ندارد.

در مقیاس جهانی، چین اکنون در حوزه سامانه‌های هشدار زودهنگام هوایی (آواکس) بی‌رقیب است. این کشور بیش از ۹۰ فروند هواپیمای آواکس پیشرفته در اختیار دارد که عمدتاً از نوع KJ-500 هستند؛ هواپیماهایی که به سیستم‌های راداری، داده‌ای و فرماندهی بسیار پیشرفته مجهز شده‌اند. علاوه بر این، چین در حال توسعه مدل‌های پیشرفته‌تری چون KJ-700 و KJ-3000 نیز هست.

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

KJ-500، هواگرد آواکس نسل سوم

چرا چین تنها گزینه واقعی ایران برای نوسازی نیروی هوایی است؟

KJ-3000، با توان حمل ۶۶ تن تجهیزات

در زمینه جنگنده‌ها، چین دارای حدود ۴۰۰ فروند جنگنده پنهان‌کار نسل پنجم است که از نظر وزن، برد عملیاتی و توان رزمی، در سطحی بسیار بالا قرار دارند. در مقایسه، ایالات متحده آمریکا تنها حدود ۱۷۰ فروند جنگنده F-22 رپتور در اختیار دارد که بسیاری از آن‌ها نیز به‌دلیل فرسودگی و کمبود قطعه، دیگر آمادگی عملیاتی ندارند و صرفاً به‌عنوان منبع تأمین قطعات یدکی استفاده می‌شوند.

علاوه بر این، چین بیش از ۱۵۰۰ فروند جنگنده نسل ۴.۵ در خدمت دارد؛ از جمله مدل‌های پیشرفته‌ای همچون Chengdu J-10C، Shenyang J-11BG، J-16، J-15D و J-15T. این ترکیب متنوع و مدرن، قدرتمندترین آرایش از جنگنده‌های نسل ۴.۵ در جهان را تشکیل می‌دهد.

به‌تازگی نیز، جنگنده نسل پنجم میان‌برد J-35A وارد فاز تولید انبوه شده و انتظار می‌رود که طی ماه‌های آینده به‌طور رسمی وارد خدمت در نیروی هوایی چین شود.

در چنین شرایطی، با توجه به ظرفیت تولید بالا، فناوری بومی‌شده و تنوع گسترده تسلیحات در چین، این کشور می‌تواند مناسب‌ترین شریک نظامی برای ارتقای توان دفاعی ایران باشد. پذیرش این واقعیت، در صورت همراهی با تصمیم‌گیری سیاسی و سرمایه‌گذاری هدفمند، می‌تواند بخش مهمی از شکاف راهبردی ایران در حوزه نبرد هوایی را جبران کند.

پایان/

۱۸ تیر ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 32906

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 8 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 17
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
      19 4
      جمعیت پاکستان که از ما بیشتره ولی واسه خرید سلاح از چین مخصوصا جنگنده سال ۲۰۱۶ میشد ولی الآن دیگه فکر نکنم چون اگه پولش رو داشته باشیم و چین هم حاضر به فروش باشه چندین سال طول میکشه تا تولید کنن ، نیروهای ما آموزش ببینن و زیرساخت هاش در ایران ایجاد بشه ولی ما الآن نیاز داریم
    • IR ۱۴:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
      17 4
      اگه چین بخواد جنگنده و پدافند هوایی بده به ایران که بعید میدونم بده چندین سال تولید ، آموزش نیروهای ایرانی و ایجاد زیرساخت مرتبط در ایران طول خواهد کشید ولی ما الآن درگیریم و نیاز داریم
    • IR ۱۷:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
      12 7
      به طور کلی بعید میدونم چین به ما سلاح بده ولی اگه قبل از جنگ بود شاید میداد ولی در زمان جنگ فکر نکنم ، حتی اگه بده چند سال طول میکشه کلی ما الآن نیاز داریم
    • IR ۱۸:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
      6 8
      قبلا میشد ولی الآن دیگه نه
    • IR ۱۹:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۸
      9 6
      دیگه دیر شده فکر نکنم دیگه وقتی باشه
    • IR ۰۳:۰۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۹
      8 3
      از اولش هم بنا نبود چین ( و روسیه ) به ما جنگنده بده اونا بیشتر با آمریکا و اسراییل و کشورهای منطقه مراودات دارند تا ما تصمیم خرید جنگنده بیشتر نظامی امنیتی هست تا دولتی و حزبی و شخصی
    • IR ۰۷:۲۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۹
      3 5
      روسیه که در 200 سال گذشته چها که بر سر ایران نیاورده. از چین که هم طلب داریم نسبتا دست چین باز تر از روسیه است ماهم که در بغل چین در بدا مستی ارتباطی که هست لابه لای فشارها خواستن چند مورد خواص زرر به چین نیاورده آورد اگه عاقل باشیم چین هم کمتر از روسیه نخورده
      • افشین IR ۰۱:۴۴ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۲
        0 0
        امثال شما از کل دنیا طلبکارید .البته به غربیها همیشه بدهکار .
    • وطن IR ۰۹:۲۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۹
      7 0
      ایران لایق آسمان امن و مدرن‌ترین تجهیزات دفاعی دنیاست. ان‌شاءالله که هرچه زودتر اون روز برسه.
    • رضا IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۹
      18 1
      سوالی که توی سرمقاله نوشتین خیلی جالبه چرا؟ خب معلومه چون ما مباحثی مهمتر مثل موی دخترانمون مانتوهای کوتاه سگ گردانی حجاب داخل ماشین موسیقی‌های زیر زمینی و هزارتا چیز مهمتر داریم که باید بهشون رسیدگی کنیم همین دلواپس های عزیز که جلو مجلس برای مبارزه با بدحجابی تجمع میکردن و همه فکر و ذکر مسولین رو درگیر میکردن الان باید جواب بدن اداره اطلاعات ما بجای کنترل نفوذی های دشمن با تمام قوا به دنبال این بلاگر و اون خواننده خارجی بود امیدوارم درس عبرتی شده باشه برای همه
    • IR ۱۶:۰۵ - ۱۴۰۴/۰۴/۱۹
      5 7
      امیدوارم که جنگنده بده ولی خوبه دنبال تولید همین جنگنده کوثر هم که ایران چندتا ساخته باشیم و قابلیت هاشو ارتقا بدیم حتما نتیجه بهتری میگیریم تا از کشورهای دیگه التماس کنیم.
    • بهرام مهاجر ES ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۰
      10 0
      🟡نتانیاهو درپاسخ به خبرنگارفاکس نیوز که ازاوپرسیده است چرا کسی باید اطمینان داشته باشد که ایران تلاش‌های هسته‌ای خود را از سر نمی‌گیرد گفته است. [ چون آن‌ها می‌ترسند. ] 🔸 دراین برهه از آشفتگی بین‌المللی تعلل به معنای ترس تفسیرگشته وتعلل منجر به محوتمدن ایران خواهدشد...
    • محمد IR ۱۱:۴۲ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۲
      0 0
      اگر استقلال فقط شعار نباشد در آینده خوبیم و مطرح ، ولی اگر وابسته به دیگر کشورها باشیم فاتحمون خونده است، چین هم مثل روسیه از حمایت دست خواهد کشید
    • قاهر ۱۳ IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۲
      0 0
      ما خودمون قاهر ۱۳ و مستعان داریم جنگنده میخایم چکار بابا😂🤣
    • ناشناس FR ۰۴:۳۰ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۳
      0 0
      واقعی؟
    • سادات IR ۰۶:۴۱ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۳
      0 0
      برای اینکه شناسنامه چینی ها فعلا در نزد مردم ایران بد نیست مثل روس. انگلیسی های عوضی نیست
    • ممی IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۴/۲۴
      0 0
      شاید به صلاح کشور باشد که از گزینه های بد و بدتر و خیلی بدتر، بد رو انتخاب کنیم.